Dukandieten.com

Dukandieten och LCHP innan det blev en trend

Havrekli

Varför du ska äta Havrekli enligt Dr Dukan

Själva havrekornet som används till havregryn innehåller en stor mängd enkla sockerarter. Havrekli är det fiberrika skal som omger och skyddar havrekornet och det innehåller få enkla sockerarter men mycket protein och särskilt lösliga fibrer.

Havrekli är en bra produkt att äta då den har en enorm absorptionsförmåga. Den kan absorbera upp till 25 gånger sin egen vikt så fort den når vatten i t ex din magsäck vilket gör att du snabbt känner dig mätt. Den har också den fördelen att den suger åt sig övrigt i tunntarmen och tar med det ut med avföringen.

  • I attackfasen ska du äta 1,5 msk per dag
  • I cruisefasen och sammanslagningsfasen ska du äta 2 msk per dag
  • Och från stbiliseringsfasen och resten av livet ska du äta 3 msk per dag
  • Hur du äter havrekli är upp till dig. Du kan blanda ner den i yoghurt eller så kan du göra havrekliplättar som är både mättande och goda.

Recept på Dukans havrekliplättar

Blanda i en bunke 1 1/2 matsked havrekli, 1 1/2 msk fettsnål kesella och en äggvita eller ett helt ägg om du inte har problem med kolesterolet. Söta med 1 msk sötningsmedel eller fun light saft efter smak. (om du föredrar så kan du byta sött mot salt) Blanda allt noggrant och stek i en teflonpanna utan fett eller med en droppe olja som du torkar ur med hushållspapper. Stek 2-3 minuter på varje sida. Pannkakan håller minst en vecka i kylskåpet. Du kan äta den till frukost eller till mellanmål när suget sätter in.

Vid det här laget vet ni alla att havrekli är en stödvara i Dukan-dieten, om inte till och med dess viktigaste grund. Förutom att sänka kolesterol och förebygga diabetes, är det den enda livsmedeln på marknaden idag som verkligen främjar viktminskning.

Varför är havrekli så bra?

Det finns många anledningar att äta havrekli. För de som konsumerar havrekli på regelbunden basis har det visat sig ha flera positiva effekter på hälsan och bidra till viktminskning. Havrekli är en del av en god livsstil och kan bidra inte bara till viktminskning utan även till att hålla vikten på lång sikt.

Havrekli innehåller mycket vitaminer och mineraler

Det är en välkänd källa till vitamin E, som många människor får i sig för lite av. Det är också en rik källa till vitamin B2 och innehåller dessutom vitamin B1, B3 och B6. Vad gäller mineraler så innehåller havrekli framförallt järn, kalium, magnesium, zink och fosfor.

Det är bra för till exempel ögonen och huden. Och proteinhalten (19%) gör också att det bidrar till att bygga muskler.

Det är billigt och tillgängligt

Havrekli är en relativt billig produkt och lätt att tillgå världen över. Det finns i de flesta livsmedelsbutiker vilket gör att man slipper springer omkring och leta.

Havrekli är fiberrikt

18 g fibrer per 100 g havrekli. Havrekli är naturligt fiberrikt vilket ger en positiv hälsoeffekt. Vår kropp behöver fibrer bland annat för att rensa bort gifter från levern. Fiber bidrar även till viktminskning – det bygger inte upp fett eller muskler i kroppen.

Bidrar till att minska kolesterolhalten

Havrekli har en kolesterolsänkande effekt.

Ett svar på ”Havrekli

  1. Hej!

    Jag har en fråga ang havrekli. Jag har snart gått ner mina 10 kg, vilket inte alls var svårt.
    Jag har fått smak för havrekli och undrar om man får äta mer än 2 msk/dag i cruisefasen? Hur mycket i sammanslagningsfasen och stabiliseringsfasen? Kan man äta för mycket?

Kommentarer är stängda.