Dukandieten.com

Dukandieten och LCHP innan det blev en trend

LCHP

LCHP betyder Low Carb High Protein

Det vill säga lågt intag av kolhydrater och högt intag av protein. Fördelarna med LCHP är framförallt att det kan ge snabb viktminskning, främst under den första tiden. Högt intag av protein hjälper till att bygga upp muskelmassa och ökar även mättnadskänslan vilket gör det lättare att gå ner i vikt.

LCHP jämfört med Dukan

Det finns flera varianter av LCHP-dieter som har hjälpt människor som vill gå ner i vikt. Den kanske vanligaste är Dukandieten. Här är en jämförelse mellan LCHP och Dukandieten.

Både LCHP och Dukan bygger på samma grundprinciper. Och i varken LCHP eller Dukan behöver du räkna kalorier eller väga maten.

Tillåtna livsmedel

  • LCHP har ingen specifik lista över tillåtna livsmedel. Det gäller att äta mat med så lite kolhydrater som möjligt och så mycket protein som möjligt. Du är alltså inte begränsad till ett visst antal livsmedlen.
  • Dukandieten har en lista med hundra tillåtna livsmedel (28 grönsaker och 72 proteinrika livsmedel). Att ha en lista med tillåtna livsmedel gör det enklare att veta vad man bör äta och vad man bör undvika.

Livsmedel man måste äta

  • LCHP har inga specifika krav på vad du måste äta. Du måste däremot dricka mycket vatten. 
  • Enligt Dukan måste du äta havrekli. Och även här dricka vatten.

Hur mycket får man äta?

  • I LCHP bör du begränsa hur mycket du äter. Det totala kalori-intaget måste begränsas.
  • Med Dukan kan du äta hur mycket du vill av de 100 tillåtna livsmedlen.

Hur ser programmet ut?

  • LCHP behöver ha ett specifikt program. Följ de generella kostråden.
  • Dukan har en mer strikt plan där du måste följa fyra faser.

Generellt kan man säga att Dukan är en sorts LCHP-diet. Dukan är lite mer strikt än LCHP. Vilken metod man väljer beror på vilka levnadsvanor man har och vad man tror kommer att vara lättast att följa. Både LCHP och Dukan har gett resultat för många människor. Du kommer att bli nöjd och känna dig friskare och piggare när du går ner i vikt, oavsett vilken metod du väljer. Kokboken fungerar både för LCHP och Dukan.

TIPS: Ett mycket bra sätt att ta reda på LCHP eller Dukan skulle passa för dig, är att titta på vilka recept du kan laga med dessa dieter. Titta i Sveriges enda LCHP-kokbok.

LCHP jämfört med LCHF

LCHF är en annan populär viktminskningsmetod. Många som misslyckats med LCHF väljer att prova LCHP och tycker att det är lite lättare att följa och därför fungerar bättre. Se en jämförelse mellan LCHP och LCHF här.