Dukandieten.com

Dukandieten och LCHP innan det blev en trend

Det är jag som är Tina

Hej!

Tina om Dukan och LCHPDet är jag som har skrivit boken Dukandieten på Svenska. Jag har, precis som många andra länge letat efter en diet som inte bara får mig att gå ner i vikt utan som även hjälper mig att hålla min vikt resten av livet.

Jag har, precis som säkert även du har, provat en massa dieter, läst ändå mer och känner till och från hur jobbigt det är.

Det är inte lätt. Du är inte ensam. Du vet säkert hur du borde göra. Eller hur? Jag tror att många med mig ofta får höra från andra att det är bara att äta rätt och röra på sig. Men om du tänker efter så är det oftast de som inte har problem med vikten som säger precis så. De vet inte hur det är att ”veta” men inte kunna.

Om det vore så enkelt att man bara ska äta rätt och röra på sig så skulle inte övervikten växa i Sverige och övriga västvärden. Nej, stå på dig och håll på din rätt att kämpa med vikten. Du är inte ensam och du är inte en dålig person för att du gått upp i vikt och har svårt att komma ner till det du vill väga.

Man ska inte skylla ifrån sig men ibland så undrar jag om vi ensamma är skyldiga? Har inte livsmedelsverket också något med saken att göra? Dessa rekommendationer som de ändrar vart eftersom forskare kommer på nya rön.

Och sen tänker jag på alla förpackningar som säljs i butiken. Man tjänar ofta pengar på att köpa stora förpackningar eller ta tre betala för två. Men om man nu inte är så många i hushållet? Om man är ensam eller bara två, vem ska då äta upp det extra som du tjänade på att köpa? Ja antagligen är det just du som gör det. För du vill heller inte kasta mat, eller hur? Därför köper vi nuförtiden mycket mer mat än vi förbrukar.

Förr så hade man stora kalas vid högtider som födelsedagar, jul och påsk mm då man lagade mat i överflöd. Men däremellan så åt man ransonerat. Idag är det som att vi har stora kalas i överflöd minst varje helg och när de stora kalasen verkligen kommer så äter vi ändå mer. Det är inte konstigt att övervikt är ett av de största problem vi har idag.

När jag som vanligt sökte efter en diet som verkar vara lätt att hålla och som tillåter att man får äta vanlig mat hittade jag ”Dukan diet”. Då kände jag att mycket föll på plats. Här är en diet som inte enbart visar vägen för att gå ner i vikt utan också hur du ska kunna hålla vikten resten av livet. Tyvärr så hittade jag ingen bok på svenska så därför beslöt jag mig för att skriva en egen bok med den officiella engelska boken som stöd.

Hoppas att även du hittar vad du söker i Dukandieten på Svenska.

Jag jobbar som Starta Eget Coach.

Dukandieten.com drivs av NuCo Systems – www.nucosystems.com

73 svar på ”Det är jag som är Tina

 1. Hejsan.
  Jag kunde inte gå in där du gjort en viktkruva, eller där man kan räkna ut hur länge man ska vara i den första fasen.
  Så jag gick in på den engelska sidan.
  Jag har ju ett mål, vilket är ca 15 kg, men på den engelska sidan fick jag ett resultat på ca 8 kg..
  Vilket gav mig 3 dagar i attackfasen. Men om jag vill gå ner mer, borde jag vara i attackfasen längre eller mindre??
  tack på förhand :)

 2. Hej jag har börjat med du kan dieten =) jag befinner mig just nu 4:de dagen i attackfasen och min fråga är om det är tillåtet att dricka proteindrink då? och om det skulle stå 5 g kolhydrater på en liter, skulle det då störa min viktnedgång?
  har inte hittat svaret på min fråga någonstans så hoppas på svar! =)
  jätte taggad!

 3. Har kört attackfasen i 5 dagar, blodsocker och blodtryck har sjunkit drastiskt. Är pepparot tillåtet under attack (gott till rökt), är Haricot verts tillåtet under grönsaker ?

 4. hej Tina!!

  Vilken bra sida, tack för det!! Jag går på den andra fasen av Dukan diet. idag är det min fjortonde dagen av cruise fasen och min vikt står stilla och har gjort det sen ett par dag. Jag kör 1/1 och efter bara proteindagen brukade jag väga 63 direkt efter att jag ätit grönskaker gick jag upp till 64.8 så har det ändrats typ länge. Nu däremot står det stilla vid 64.8. Jag tror att jag gör allt rätt. Kan det hända eller ska jag ändra något?

  Hoppas du svarar.

  Mvh Marta.

  1. Hej Marta!
   Du gör säkert allt rätt. Det tar bar lite tid för kroppen att acceptera din nya vik. Det strävar hela tiden att hålla dig kvar på din ”idealvikt” som din kropp ser det. Med andra ord så vill din kropp alltid väga som du gjorde när du vägde som mest. Det är tufft att bli motarbetad av sin egen kropp men så är det. Håll ut och du kommer se att du helt plötsligt har gått ner inte ett utan kanske tre fyra kilo. Hälsar Tina

 5. Kan man drikke fun light i dukan dieten.,Har gått på dieten i 6 uker,skal 3 uker på ferie,kan man gå over til fase 3 i ferien og begynne på 2 igjen etterpå.hilsdn GRO

 6. Hej Tina!
  Den 3 juni-12 bet. jag 129 kronor, men har inte erhållit Dukanboken alltså 2 månader sedan. Bet har inkommit till Payson, har prata med Hanna på detta företag.
  Hör av Dig – TACK!

  1. Hej Gun!
   Jag skickade e-boken till dig den 3 juni men skickar den igen försås om du kanske har missat mailet. Hälsar Tina

 7. Hej Tina.

  Tack för en bra kokbok. Nu undrar jag för hur många personer är recepten på? Är det en, två eller tre personer?

  Annika

  1. Hej Annika!
   De flesta recepten är för en person men vissa räcker säkert till flera. Hälsar Tina

 8. Hej Tina.

  Nu har jag startat upp igen efter några månaders uppehåll. Det går riktigt bra. Nu undrar jag om jag kan använda alpnärings kryddor? Dom finns på alpnäring.se. Du kan gå in och läsa om kryddorna där
  Jag tycker dom är jätte goda och har mycket smak men lite salt. Det finns mycket olika kryddor. Jag använder salladskryddan och kycklingkryddan. Det finns även beasås som är helt ok.
  Hoppas jag kan använda dom ibland.

  Hälsningar
  Annika.

  1. Hej Annika!
   Du får använda kryddor i matlagningen och dessa från Alpnaering verkar vara riktigt bra, hälsar Tina

 9. Hej Tina!
  den 28 juni betallade jag för en bok Dunkandiet
  och jag fick inte den till idag 3 juli. Vår snäll och skicka den till mig. Den är mycket viktig till mig.
  Hälsningar Alicja

  1. Hej Tina!
   den 28 juni betallade jag för en bok Dunkandieten
   och jag fick inte den till idag 3 juli. Vår snäll och skicka den till mig. Den är mycket viktig till mig.
   Hälsningar Alicja

   1. Hej Alicja!
    Kan du skicka ett mail till mig där du skriver hur du har betalat för boken och även vilken bok du har betalat för. Jag kan tyvärr inte hitta någon inbetalning från dig. Skriv till info@dukandieten.com så återkommer jag så fort jag kan. Hälsar Tina

 10. Hej Tina!
  Föra veckan den 28.06 betallade jag för en bok från dig och jag ventar förtförande på den.
  Vår snäll och skicka den till mig.
  Alicja

 11. Hej,
  Jag har gått på attack fasen i fyra dagar, och gått ner1,5 kg
  Har några frågor till dig;
  1) får man äta nötfärs?
  2) får man äta taco kryddpåse från santa maria?
  3)ärDruvans Pesto vinäger ok i andra fasen?
  4) om man skulle synda en kväll pga stor tillställning, måste jag då återgå till attackfasen?

  Med vänlig hälsning,
  Catharina

  1. Hej Catharina!
   Ledsen att jag inte svart tidigare men nu i semestertider blir det lite så.
   Som svar på dina frågor:
   1. ja du får äta nötfärs om den inte innehåller för mycket fett
   2. kryddor är helt ok även de färdigblandade
   3. jag är lite osäker på vad Druvans Pesto vinäger innehåller. Du kanske kan läsa på förpackningen för att se så att den inte innehåller för mycket fett.
   4. Nej du ska inte gå tillbaka till attackfasen utan fortsätta där du var.
   Hoppas det gav svar på dina frågor hälsar Tina

 12. Tack Tina för receptboken. Den kommer att hjälpa mej när jag ska börja igen med dieten. det var mycket bra tips på god mat.

  Till er andra så önskar jag lycka till. Det funkar bra med dukan dieten för jag har gjort den förut. Så gick jag ner 17 kilo på 4 månader. Nu har jag bestämt mej för att köra igån den igen. Lycka till och ge inte upp.

 13. Hej Tina.

  Jag har beställt receptboken på internet men jag skicka det med pg/bg. När jag skulle skriva @ så gick det inte så jag skrev annikamyrvang30 snabel a hotmail.com det såg lite konstigt ut men det ska vara annikamyrvang30@hotmail.com

  Hälsningar
  Annika M

 14. Hej Tina.
  När kommer kokboken ut i bokhandeln? Jag har dukandieten som jag köpt i bokhandel på nätet. Skulle vilja ha kokboken också.

  Hälsningar
  Annika

  1. Hej!
   Jag planerar för närvarande inte att släppa kokboken i bokhandeln. Hälsar Tina

 15. Hej Tina,

  Snälla hjälp mig att ange vilken fettsnål yoghurt jag kan använda!!!! Jag vill veta märket, fetthalt och vilken butik som jag kan hitta den i. Jag köpte valio yoghurt på 0,4% fetthalt och skulle göra sås igår till pepparbiffen. Det blev katastrof, så nu behöver jag verkligen din expertis :) Säg vad jag ska köpa så köper jag det :)

  Idag är min första dag på dieten och jag SKA lyckas med denna diet! Det har jag bestämt mig för!

  1. Hej Joanna!
   Om du ska göra en sås till biffar går det bra även med kesella. Vilket märke är inte så viktigt utan du får ta den som inte innehåller så mycket fett. Här är ett recept ur min kokbok:

   1 burk kesella lätt
   3 tsk dijonsenap
   1 tsk dragon
   1 tsk balsamvinäger

   Rör ihop alla ingredienser och servera till biffar.

 16. Hej Tina,

  Detta låter som en enkel diet som jag skulle vilja testa. Problemet är att jag nyligen fått barn (2 mån) och ammar. Kan man ändå följa dieten ?

  mvh Annelie

  1. Hej Annelie!
   Jag är lite osäker men tror att det kanske är lite för tidigt. Det handlar ändå om en tuff period i början där du enbart äter protein. Jag skulle nog vänta lite men under tiden börja tänka på vad jag äter. Om du förstår vad jag menar. I alla fall så länge du ammar. Kanske du kan prata med dem på BVC? Hälsar Tina

 17. jag har börjat med dieten från 3:de maj och har bara gått ner 2kg
  Jag har börjat med fem dagar ren protein sen en dag ren protein och en dag protein med grönsaker men jag går inte ner mer och promenerar varje dag. jag undrar varför det är så?

  1. Hej!
   Vi är alla olika och våra kroppar reagerar olika på dieten. T ex så beror det mycket på hur många kilo du har att gå ner i vikt och även på din ålder, hur mycket du rör dig nu jämfört med tidigare. Du har gått ner 0,5 kg i veckan och det är en sund viktnedgång. Det skulle inte förvåna mig om du snart kommer att ta ett litet skutt nedåt. Tänk på att det är din kropp som kämpar för att hålla dig kvar på den vikt som den anser är din bästa. Skriv gärna igen och lycka till önskar Tina

 18. Hej!
  Jag har lyckats gå ner 11 kg hittills på 3,5 månader och är jättenöjd med Dukan! Allt har fungerat bra och jag har inte längtat efter något annat att äta än det jag får äta! :)
  Men nu har jag fått ett problem… Den senaste månaden har vågen stått alldeles stilla! Jag håller på i andra fasen som jag gjort tidigare. Men det händer ingenting!
  Hjälp! Vad göra?
  Tack på förhand för tips och hjälp!

 19. Undrar om man kan läsa boken på en iPad?
  Tror inte alla format går att läsa på appels iPad men vet ej säkert. Vill gärna köpa boken om det går.
  Mimy

  1. Hej Mimy!
   Eftersom boken är i PDF format så tror jag att du kan läsa den i din iPad. Helt säker är jag tyvärr inte. Hälsar Tina

 20. Hej! Jag har nu varit igång på Dukan dieten i 4 vckor och tycker den är toppen!! Har gått ner 6 kilo och mår huvudsakligen jättebra. Jag undrar om det är nån fler än jag som blir trött i kroppen under proteindagarna, det var inte så från början men den sista veckan har det varit ”tunga ben” på mina vanliga långpromenader med hundarna. Vad har ni isf gjort åt det? Och så undrar jag förståss – vad gör ni de där dagarna – för mej fredag o lördagkvällar då resten av familjen lyxar med diverse som inte är tillåtet för mej. Ännu så lnge går det bra ”på viljan” men den kan ju ha svackor… Hälsn Eva

  1. Jag vet inte om hur det är med att bli trött i kroppen. Kanske du hittat svaret någonstans. Helger är ett problem för de flesta. Jag brukar lyxa med lite fettsnål fruktyoghurt och cola zero. Hälsar Tina

   1. Hej Eva

    Ett tips från mig är att köpa lite räkor om du tycker om det. Till det lite fettfri majonäs. Att ätas istället för snacksen som övriga familjemedlemmar snacksar på. Det har fungerat för mig i alla fall.

 21. hej! Jag har kört i 9 dagar i attacken och minskat 1 kg. Jag har inte ”fuskat” nått. Var verkligen en besvikelse för jag känner mig smalare.

  1. Prova att mäta med måttband det visar bättre än vågen hävdar endel proffs.

   1. Ja det fungerar bättre att mäta sig än att väga sig hälsar Tina

 22. Kan man äta ansjovis i attackfasen?
  Det passar så bra till ägg…..

  MVH AnnaW

 23. Hej.

  Jag är allergisk mot gluten. Finns det något alternativ på havrekli?

  Tack på förhand!

  Freja

  1. Men kan du inte äta havrekli när du ”har” gluten? Jag är inte allergisk men mår bättre om jag inte äter gluten. Men havrekli går bra…

 24. Hej,
  Jag har gått på attack fasen i fyra dagar, och gått ner1,5 kg :)
  Har några frågor till dig;
  1) får man äta nötfärs?
  2) får man äta taco kryddpåse från santa maria?
  3)ärDruvans Pesto vinäger ok i andra fasen?
  4) om man skulle synda en kväll pga stor tillställning, måste jag då återgå till attackfasen?

  Med vänlig hälsning,
  Catharina

 25. hej.. jag funderar på att börjamd dukandienten.. men undrar lite om det här med att räkna ut sin sanna vikt och detta på den där sidan…. känns som man blir medelm typ och måste betala ???

  tacksam för svar så jag kan köpa din bok och börja !

 26. Hej Tina, jag undrar över maizenaredning, är det tillåtet att använda i fas 2, cruisefasen?
  Sen undrar jag om broccoli, kan man äta det i fas 2, även icas mild lätt vaniljyoghurt 0,5 % fetthalt är den ok i fas 2.
  Mvh Eva

  1. Hej Eva!
   Du får äta maizena i fas 2. Blanda inte ihop majsstärkelse/maizena med majsmjöl. Maizena är enbart själva stärkelsen i majsen, medan majsmjöl är hela, torkade och malda majskärnor som malts till ett gult mjöl som används till brödbakning, majsvälling etc. Maizena är inte en lämplig ersättare till majsmjöl och vice versa. Majs är inte tillåtet i fas 2.

   Broccoli får du äta i fas 2 och du får äta yoghurt upp till max 1,5% fett så ICAs är ok. Hälsar Tina

 27. Hej Tina.
  Jag har köpt produkter från ANMADIET och jag undrar om man kan äta dom i alla faser? Har provat brödet och det var helt ok och pastan är också ok. Hoppas jag kan ära av produkterna för då kommer det att gå mycket lättare.

  Hälsningar
  Annika.

 28. Hej Tina.
  Nu var det ett tag sen jag skrva till dej. Jag har gått ner 17 kilo sen 1 sep men trilla dit under jul och nyår. Jag lyckades hålla vikten med +- 3 kilo. Nu har jag startat upp igen och det har börjat bra, 3 kilo på 4 dagar.
  Jag undrar nu om viktväktarnas korv är helt ok? Hälsninga Annika.

  1. Hej Annika!
   Det har verkligen gått bra för dig, bra jobbat. Jag är inte så hemma på viktväktarnas mat men visst finns det korv som innehåller max 3% fett? Hur mycket kött är det i korven? Titta igenom så att den inte innehåller en massa andra tillsatser som socker osv. Annars borde den vara ok. Lycka till hälsar Tina

 29. Hej Tina, jag har köpt boken av dig och ska börja med attackfasen nu. Får man samtidigt äta kost tillskott. Äter Omega3 och Chiliburner (grönt te å chiliextrakt) ??
  Mvh Jeanette

 30. Hejsan, jag undrar lite mera vad boken Dukanmetoden på Svenska innehåller, tips, recept på mat??

  Jacob

  1. Hej Jacob!

   Boken innehåller allt du behöver veta för att följa dieten. Kanske inte så många recept men tips och annat hälsar Tina

 31. Hej!
  Glömde fråga :) hur ska man köra nu i fas 2, 5 dagar attackfasen o 5 dagar cruserfasen o rulla så eller varannan dag? Vilket ger bäst resultat??
  // Veronica

  1. Hej Igen!
   Dr Dukan själv rekommenderar att man kör fem dagar av varje men jag vet att de flesta väljer att varva varannan dag. Det är nästan lättare att hålla sig till det om man får äta grönsaker varannan dag. I slutändan har det kommit fram att det jämnar ut sig. Om man kör fem dagar så går man ner fortare i början men de som kör varannan dag kommer i kapp på slutet. Så det är bara att välja. Lyckat till //Tina

 32. Såg nått om att man kan dricka cola light, kan jag ”unna mig” Pepsi Max typ fredag o lördag o hur mycket får man dricka då, är i fas 2?
  Mvh Veronica

  1. Hej Veronica!
   Förlåt att jag inte svarat tidigare men har varit bortrest några dagar. Light drycker får du dricka då de inte innehåller något socker. Hur mycket är lite upp till dig men några glas är inga problem hälsar Tina

 33. Hej!
  Jag funderar på att köra på denna diet. Jag undrar hu hårt får man träna i samband med dieten? Jag kör varierad träning som gympa med styrka och kondition, promenader och skidåkning med hög pulsträning. Är det okej?

  MVH
  Magda

  1. Hej!
   Du får träna så mycket du orkar. Den första tiden då du är i fas 1 ska du vara lite försiktig. Lycka till hälsar Tina

 34. Hej! Det finns ju olika sorters mjöl när får man börja äta/annvända sig av dom. ex graham. Undrar öven över olika gröt sorter som fiberhavregryn, mannagryn, grahamsgryn osv. Rabarber får man ju äta i fas 2 går det bra o göra ex kräm med sötningsmedel?
  =)

 35. Hej! Jag har nu ätit enl Dukandieten sedan förra måndagen och efter en vecka gick jag ner 2.5 kg. Detta sporrade mig att fortsätta en vecka till i fas 1 eftersom jag vill gå ner mer än 20kg. Måndag, tisdag, onsdag gick och jag ställde mig på vågen på torsdag morgon för då skulle jag enl dieten gå över till fas två. Mitt glada humör skönk som en sten för jag hade gått upp nästan 1kg???? Envis som jag är fortsatte jag med fas 1 även dag 11 och även idag dag 12 men vågen står på samma som på torsdag morgon. Varför? Jag gick ju ner 2.5 vecka 1 för att sen gå upp vecka 2. Jag har inte fuskat något och drukit 1,5 liter vatten + kaffe. Sammanlagt har jag nu kört fas 1 i 12 dagar och har då gått ner 1,5kg när jag första veckan gick ner 2,5. Tacksam för ett väldigt bra svar.

  1. Hej!
   Jag vet inte om du gick till dukandiet.co.uk för att räkna ut hur många dagar du ska vara i attackfasen? Där får du fram din personliga viktkurva och det är inte alls säkert att du ska vara 10 dagar i fas 1. Det är inte så att du går ner mer eller lättare för att du är längre i fas 1. Det kan faktiskt vara så att det kan få motsatt effekt precis som du beskriver det. Jag tycker du ska göra din egen viktkurva men hoppa över fas 1 och gå in i fas 2. Lycka till hälsar Tina

   1. Började med fas 2 på fredagen sen har jag även fuskat lite på både fredagen och lördagen och idag söndag ser jag att jag gått ner det kg jag gått upp. Så det var nog för många dagar i fas 1. Nej jag gick inte till dukandiet.co.uk för att räkna ut hur många dagar jag skulle vara i attackfasen för jag trodde det var tio eftersom jag vill gå ner så pass mycket. Sen är den på engelska och jag har väldigt svårt för engelska. Men nu blir det fas 2 tills min målvikt är nådd om jag förstod det hela rätt. Tack väntar ivrigt på recept boken då jag har väldig dålig fantasi med vad man kan göra för mat. =)

    1. Hej igen! Jag var inne på dukandiet.co.uk och gjorde min vikt kurva. Du har rätt jag skulle bara vara i fas 1 6 dagar. Dumt av mig att inte göraa den först. Så nu fortsätter jag i fas 2. Tack för hjälpen. =)

 36. Går det lika bra med sojamjölk? Tål ej laktos. Även laktosfria produkter reagerar jag på.

  1. Hej!
   Ja, jag kan inte se att de ska vara några problem, hälsar Tina

 37. Hur kan jag som vegetarian äta inom denne diet? Vegetariska produkter som tex quorn eller sojaprotein?? Fungerar det?

  1. Hej! Jo det går jätte bra att byta ut till veg istället. Är själv veg och har innan ätit efter LCHF (Love it) och nu vill jag bara testa denna. Inte syfte för viktnedgång men för en härlig livsstil. Men jo det är bara att byta ut :)

 38. Hej ,skulle behöva hjälp med att komma igång ,ska försöka starta i helgen ,men vad måste jag tänka på som allra viktigaste ?tack sam för ett bra svar.

  1. Hej Kristina!

   Det viktigaste jag tycker du ska tänka på är att inte gå hungrig. Se till att du har något att äta om du känner suget. Om du har några kokta ägg i kylen eller färdiga stekta kycklingfiléer så kan du ta något snabbt om suget sätter in. Det är så lätt annars att ta till sånt som man vet fungerar som en bit choklad, en smörgås eller en frukt. Drick också mycket vatten.

   Om du planerar dina dagar och ser till att du verkligen har hemma det du behöver så kommer det att gå bra. Tänk på att det är de första dagarna som är tuffast. När du klarat dig igenom dem så kommer att att gå som en dans.

   Lycka till hälsar Tina

 39. Hej Tina!
  Jag har nu gått på denna diet i 15 dagar och gått ner 5 kg.Svälv har varit bantare mera än halva livet är nu 60 år.Sist gick med i itrim där jag förlorade 10 kg på 1 år men jag fick mina funderingar ang mältidersättningen, Nu funderar jag på i denna diet vitaminerna för vi äter ingen frukt och jag är så trött.Brödet har vi skippat som fungerar utmärkt men nu kommer julen usch för dessa helger.Detta med träningen som jag gillar har blivit förbjuden just nu försökt promenera har fått atros i knäet
  Har du några jul och nyårsrecept skulle bevöva det.
  God jul och gott nytt år
  ingrid joffe

  1. Hej Ingrid!
   När det julmat så fungerar det ju att äta allt som är fettsnålt som ägg, kalkon, lax (fett men rätt sorts fett)och grönsaker. Jag vet ju själv att det är ganska knepigt att ändra på traditioner men om du försöker tänka Dukan så tror jag att du hittar mat som passar.

   God Jul tillbaka till dig hälsar Tina

Kommentarer är stängda.