Rykten om att jag kopierat recept

I helgen började det att florera en del rykten om att jag har kopierat recept till min kokbok Du Kan Äta – LCHP – En proteinrik och fettsnål kost. Det är så klart ett helt ogrundat rykte från någon som kanske vill ha lite uppmärksamhet, jag vet inte. För att skingra frågetecken så beskriver jag hur vi arbetat här:

Innan vi skrev boken så sökte vi efter en massa recept på nätet, läste bloggar och läste så klart Dr Dukans böcker med recept. Vi fick också en hel del tips från både vänner och kunder på recept som vi kunde använda. Vi gick igenom säkert tusen recept som vi bollade fram och tillbaka. När det så var dags att sätta igång så lagade vi också massor av mat. Provade, ändrade och provade igen. Mycket mat blev det men till slut så hade vi hittat de 150 recept som vi tyckte vi skulle ha med i boken.

Om någon får för sig att man känner igen ett recept så kan det ju vara så. För ingredienser återanvänds om och om igen. Många recept blir väldigt lika. Det är nog ingen slump att det blir så. Det finns ju inte bara en kokbok som innehåller köttbullar till exempel. Och det går inte att varuskydda sina recept om någon tror det. Det är helt enkelt omöjligt. Om just detta kan du läsa i länken nedan.

Recept och upphovsrätt.

Kort efter att ryktet startats så bildats en mobb mot mig på Facebook vilket känns väldigt tråkigt. En grupp som jag länge varit med i och även hänvisat många Dukanare till har helt blockerat mig. Innan jag blev blockerad hann jag i och för sig läsa att de började lägga ut mina böcker så att alla ska kunna ladda ner dem gratis, så kallat fildelning. Det är ju så klart helt olagligt och kanske det var rädslan för att jag skulle se detta som gjort att dom valt att blockera mig. Kanske dom inte riktigt tänkte på att jag har hänvisat närmare 100 personer till deras grupp. Kanske någon av dessa är en vän till mig.

Så här står det om fildelning:

Såväl uppladdning som nedladdning av filer utgör fildelning. Även överföring av t.ex. en ljudbok som personen i fråga har betalat för, till en MP3-spelare eller annan slags ljudbärare, sker genom fildelning. Detta handlar då om legal fildelning, under förutsättning att överföringen sker för privat bruk. Om verket istället laddas ned från en sajt som The Pirate Bay, där verket gjorts tillgängligt utan upphovsmannens tillstånd, sker en illegal fildelning.

Så länge fildelning sker med upphovsmännens tillstånd är alltså fildelningen laglig. I debatten har man dock ofta använt begreppet fildelning för att beskriva den illegala fildelningen.

Och i det här fallet är det ju ganska uppenbart att jag som upphovsmakare inte gett mitt tillstånd.

Kokboken om LCHP och Dukan